Újdonság a ŠKODA-ról
2020.04.07.

Kiemelkedő termék-formatervezésért harmadszor részesült a Red Dot Díjban a ŠKODA OCTAVIA

› Az új ŠKODA OCTAVIA érzelmekben gazdag formavilággal és dinamikus arányokkal bizonyult meggyőzőnek› A „bestseller” negyedik generációjának elismerése már a ŠKODA tizennegyedik Red Dot Díja (Red Dot Award)› A szakértőkből álló nemzetközi zsűri mintegy 6500 terméket értékelt a díjak immár 65. odaítélését megelőzően
Škoda Octavia

Mladá Boleslav / Budapest, 2020. április 6. – Hármas elismerés: 2006 és 2017 után a ŠKODA OCTAVIA immár harmadik alkalommal nyerte el a tekintélyes Red Dot Díjat (Red Dot Award) kiemelkedő színvonalú termék-formatervezéséért. Érzelmekben gazdag formavilágával, szoborszerűen kidolgozott formai elemeivel, illetve elegáns és dinamikus arányaival a ŠKODA „bestsellerének” negyedik generációja is meggyőzte a mintegy negyven szakértőből álló nemzetközi zsűrit, a cseh gyártó ezzel összesen már a tizennegyedik, különböző modelljeiért odaítélt Red Dot Díjat veheti át e tekintélyes dizájn-elismerések 65. kiosztója alkalmával. A 2020-as termék-formatervezői díjak ünnepélyes átadására június 22-én, az esseni (Németország) Red Dot Gála keretében kerül sor.

Christian Strube, a ŠKODA igazgatótanácsának a műszaki fejlesztés területéért felelős tagja hangsúlyozta: „Mi, a ŠKODA márkánál, kiváló ár/érték-arányt kínálunk ügyfeleinknek, ami éppúgy megmutatkozik modelljeink bőséges térkínálatában és magasfokú praktikumában, mint a ’Kristályhatású’ (’Crystalline’) és ’Meglepő’ (’Surprising’) alapelemek jellemezte, következetes formatervezésében. Az új ŠKODA OCTAVIA Red Dot Díja formatervező-csapatunk kiváló munkájának nagyszerű visszaigazolása.”

A ŠKODA formai nyelvezetének jelenlegi fejlesztési fázisát szoborszerűen kidolgozott alakzatok, precíz vonalvezetés és letisztult felületi struktúra jellemzi, dinamikát és határozott fellépést sugározva. Az új első lökhárító és a már alapkivitelben LED-technikájú tompított, távolsági és nappali menetfénnyel kialakított, határozott rajzolatú és karcsúbb fényszórók – kívánságra akár teljes-LED Matrix-kivitelben és még markánsabb fénygrafikával – igazi vizuális különlegességek. A hátsó helyzetjelzők, a féklámpák és a ködzárófények szintén LED-technikával működnek. Az új tervezésű, laposan ívelő tetősínek az OCTAVIA COMBI megnyújtott körvonalait hangsúlyozzák, míg a Limousine változat formája a kupékat idézi. Az OCTAVIA utastérkoncepciója is megújult, s a márka „bestsellerének” új generációja az első sorozatgyártású ŠKODA-modellként készül – a szabadon álló központi képernyő és a még igényesebb anyagválasztás mellett – újszerű, különböző síkokban kiformált műszerfallal, valamint az ugyancsak új, letisztult vonalvezetésű középkonzollal. Szintén új tervezés a kétküllős kormánykerék, amelyen a gombok intuitívebb elrendezése és új görgetőkerekek gondoskodnak még kedvezőbb ergonómiáról, illetve tovább könnyítik a kezelést.

Mintegy 40 szakértő értékelt nagyjából 6500 terméket

A Red Dot Díj (Red Dot Award) a világ egyik legismertebb formatervezési elismerése, amelynek nemzetközi szakértői zsűrijét független dizájnprofesszorok, szakújságírók és formatervezők alkotják. Az idén mintegy 6500 benevezett terméket értékeltek személyesen a helyszínen, mégpedig olyan kritériumok alapján, mint az innováció mértéke, a formai minőség, a funkcionalitás, a tartósság és a környezetvédelem. 2020-ban már 65. alkalommal osztják ki a világszerte a színvonalas termékdizájn védjegyének számító Red Dot Díjakat.

Az új, negyedik generációs OCTAVIA immár a ŠKODA tizennegyedik modellje, amelyet e rangos minőségi díjjal ismernek el, emellett a 2019-es „Red Dot Díj: Márkák és Kommunikáció-dizájn” („Red Dot Award: Brands & Communication Design) szavazás alkalmával sikeres márkakommunikációjáért a cseh autógyártó a „Márkák” („Brands”) kategóriában is elnyerte a Red Dot Díjat.

A ŠKODA 2006-ban alapozta meg Red Dot Díj gyűjteményét, s akkor is egy OCTAVIA, mégpedig az OCTAVIA II COMBI révén, amelynek harmadik generációs utódja és a KODIAQ 2017-ben mindjárt két ilyen díjat is elhódított a ŠKODA számára.

A ŠKODA díjazott modelljei – Áttekintő:

 • 2020 ŠKODA OCTAVIA IV
 • 2019 ŠKODA SCALA
 • 2018 ŠKODA KAROQ
 • 2017 ŠKODA KODIAQ és ŠKODA OCTAVIA III COMBI
 • 2016 ŠKODA SUPERB III
 • 2015 ŠKODA FABIA III
 • 2014 ŠKODA RAPID SPACEBACK
 • 2013 ŠKODA RAPID
 • 2010 ŠKODA SUPERB II és ŠKODA YETI
 • 2008 ŠKODA FABIA II
 • 2007 ŠKODA ROOMSTER
 • 2006 ŠKODA OCTAVIA II COMB