Újdonság a Volkswagenről
2019.09.24.

Akkumulátorcellák fejlesztését és gyártását kezdi meg Salzgitterben a Volkswagen-csoport

- Megnyitották az akkumulátorcellák első kísérleti sorát a Volkswagen-csoport salzgitteri Kiválósági Központjában - A Volkswagen kiépíti Németországban az akkumulátorcellák fejlesztéséhez és gyártásához szükséges szakértelmet - Az ugyanitt, a Northvolt céggel alkotott vegyesvállalat keretében felépítendő gigagyárban 2023-24-ben indul a termelés - Az akkumulátor-újrahasznosítás kísérleti üzeme 2020-ban kezdi majd meg a munkáját - Dr. Stefan Sommer, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának tagja: „A Volkswagen következetesen és gyorsan építi ki az akkumulátorcellákhoz kapcsolódó szakértelmet Németországban.” - Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalat igazgatótanácsának elnöke: „Jó úton haladunk ahhoz, hogy az elektromos járművek komponenseinek világszinten vezető gyártójává váljunk.”
Akkumlátor gyár

Salzgitter / Budapest – Új mércét állít fel a Volkswagen-csoport a jövőbe mutató akkumulátorcella-technika fejlesztése, tesztelése és gyártása terén Németországban. Csupán az alsó-szászországi Salzgitter városában több mint ezer új munkahely jön létre 2023-24-ig – 300 a Volkswagen fejlesztési központjában és kísérleti szerelősoránál, valamint 700 további a Volkswagen és a Northvolt vegyesvállalatánál egy akkumulátorcellákat előállító gyár felépítésére és üzemeltetésére. Ugyanezen időintervallumban több mint egymilliárd eurót fordít a Volkswagen-csoport az akkumulátorcellákhoz kapcsolódó tevékenységeire.

 

Salzgitter városában ma megnyitott a Kiválósági Központban (Center of Excellence, CoE) az akkumulátorcellák kis szériás gyártását szolgáló kísérleti sor. Nagyjából 300 szakértő fejleszti, teszteli és kísérleti üzemben alkalmazza is a lítiumion-akkumulátorok innovatív gyártási eljárásait. Az első lépcsőben több mint 100 millió eurót fektet be a Volkswagen a saját fejlesztési és gyártási szakértelem kiépítésébe.

 

Ehhez körülbelül 900 millió euró befektetés társul, amelyet a Volkswagen a Northvolt svéd akkumulátorgyártóval az akkumulátorokhoz kapcsolódó közös tevékenységekre bocsát rendelkezésre. Salzgitterben 2020-tól egy 16 gigawattórás akkumulátorcella-gyár épül majd fel, a termelés kezdetét a 2023-24-es év fordulójára tervezik. Ehhez a Volkswagen és a Northvolt a közelmúltban létrehozott egy vegyesvállalatot, amelyben a felek egyaránt 50

Média kapcsolatok: Dr. Vérten Sándor Kommunikációs igazgató Elérhetőségek: Tel.: +36 1 4515172 sverten@porsche.hu Tóth Beatrix  PR Munkatárs  Elérhetőségek: Tel.:  +36 1 4515173  betoth@porsche.hu

százalékos tulajdonrésszel vesznek részt. Ebben az önálló cégben középtávon 700 munkahely jön majd létre.

 

„Az akkumulátorcellák fejlesztésének, tesztelésének és kísérleti gyártásának Salzgitterbe összevonása a Volkswagen-csoport átfogó elektromobilitási offenzívájának újabb fontos mérföldköve” – mondja Dr. Stefan Sommer, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának beszerzésért felelős tagja. „A különféle szakértelmek e helyen történő összpontosításával biztosítjuk, hogy a villamosítás kulcsfontosságú komponenseinek számító akkumulátorcellák továbbfejlesztését mi magunk diktáljuk, új szabványokat dolgozunk ki és azokat gyorsan a sorozatgyártásban be is tudjuk vezetni.”

 

Mindezek érdekében a Volkswagen létrehozta az Alkatrészek vállalati egységén belül az Akkumulátorcella üzleti területet. Itt a beszállítókkal együttműködve fejlesztik majd tovább az akkumulátorcellákat a konszern elektromos járműveiben történő jövőbeli felhasználásra. A spektrum a nagyobb hatótávolságot biztosító kapacitásnöveléstől a felhasznált ritka nyersanyagok mennyiségének csökkentésén és a fenntartható gyártási folyamatok optimalizálásán át egészen az akkumulátorrendszerek újrahasznosításáig terjed. „Már ma magunk fejlesztünk és gyártunk teljesítményelektronikát, akkumulátorrendszereket, elektromotorokat és töltőrendszereket, valamint kiépítjük az akkumulátorok újrahasznosításának kompetenciáját is” – fejti ki Thomas Schmall, a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalat igazgatótanácsának elnöke. „Az Akkumulátorcella üzleti terület a Volkswagen-csoport Alkatrészek vállalatba integrálásával jó úton haladunk ahhoz, hogy az elektromos járművek komponenseinek világszinten vezető gyártójává váljunk.”

 

Frank Blome, a salzgitteri Akkumulátorcella Kiválósági Központ vezetője: „A kísérleti gyártósor üzembe helyezése fontos lépés a salzgitteri gigagyár felépítése felé vezető úton. Itt rövid időn belül tovább mélyítjük majd ismereteinket a gyártási folyamatokról.” „Ez fontos a jövőbeli fejlesztések megfelelő alakításáért, azért, hogy a teljesítményt, a költségeket, valamint a minőséget biztosítsák.” -  magyarázza Frank Blome. „Az itt nyert tapasztalatok abban is segítenek, hogy a jövőben a lítiumion-akkumulátorok teljes értékteremtési láncát kézben tartsuk – a nyersanyagoktól a gyártáson át az újrahasznosításig.”

 

Már épül az akkumulátorokat újrahasznosító kísérleti sor is, amely 2020-ban áll majd üzembe a salzgitteri telephelyen.

 

A Volkswagen márkáról: A Volkswagen Személyautók a világ több mint 150 piacán van jelen és 14 ország több mint 50 termelési helyszínén gyártja járműveit. A Volkswagen 2018-ban 6,24 millió gépkocsit készített, termékei között olyan „bestsellerek” is szerepelnek, mint a Golf, a Tiguan, a Jetta és a Passat. A Volkswagen jelenleg világszerte 195,878, több mint 10,000 tagú kereskedelmi hálózata pedig 86 ezer munkatársat foglalkoztat. A Volkswagen következetesen kívánja előmozdítani az autógyártás fejlődését. Az elektromos mobilitás, az okos mobilitás (Smart Mobility) és a márka digitális átalakulása egyaránt a jövő stratégiai fontosságú, alapvető témakörei közé tartozik.