Bemutató
2021.04.27.

Laurin & Klement S sorozat: 110 éve gördült le az első nagy szériában gyártott modell a Mladá Boleslav-i üzem gyártósoráról.

Mladá Boleslav/Budapest, 2021. április 23. – A nagy szériában gyártott, remek ár-érték arányt kínáló modellek mindig is a ŠKODA AUTO márkaidentitásának fontos elemei voltak. Laurin & Klement 110 éve mutatta be az S sorozatot, amely hamar az akkor még új Mladá Boleslav-i járműgyár sikertermékévé nőtte ki magát. 1924-re már kétezernél is több európai és tengerentúli ügyfél vásárolta meg álmai autóját a nyitott és zárt terű modelleket egyaránt kínáló sorozatból. A masszív karosszériával és négyütemű, 2413 köbcentis, 30 lóerős (22,1 kW-os) benzinmotorral ellátott modell ekkor még több változatban is készült.
Laurin & Klement S sorozat

A Mladá Boleslav-i járműgyár első, nagy szériában készült modellje, a Laurin & Klement S 1911. április 16-án, a Prágai Autószalonon mutatkozott be. Akkoriban inkább a kedvezőbb árú, nyitott terű modellek iránt volt kereslet – a négyüléses Phaeton ma a ŠKODA Múzeum gyűjteményét gazdagítja.

Laurin & Klement 110 éve mutatta be az S sorozatot, amely hamar az akkor még új Mladá Boleslav-i járműgyár sikertermékévé nőtte ki magát. 1924-re már kétezernél is több európai és tengerentúli ügyfél vásárolta meg álmai autóját a nyitott és zárt terű modelleket egyaránt kínáló sorozatból.

A Laurin & Klement akkori slágermodellje a külföldi piacokon is igen népszerűvé vált. Noha megbízható járműként ismerte meg a közönség, bőséges cserealkatrész-készlet járt hozzá az alapfelszereltségben is. Ez a készlet tartalmazott például három reszelőt, tartalékszelepet és szeleprugót is.

Az S sorozat sikeréhez mindezeken felül a folyamatos műszaki fejlesztés és a kínált változatok széles skálája is hozzájárult. Az 1913-ban megjelent, és szintén a ŠKODA Múzeumban megcsodálható Laurin & Klement Sg-ben az elöl ülőknél jóval nagyobb védelmet élvezhettek a hátul ülő utasok a széllel és egyéb időjárási viszontagságokkal szemben.

A Laurin & Klement So/200 1921-ben elkészült motorja az eredeti motor 14 lóerős (10,3 kW-os) teljesítményéhez képest már 30 lóerővel (22,1 kW), maga a modell pedig többek között elektromos berendezések tárházával, világítással és indítómotorral büszkélkedett.

A Mladá Boleslav-i gyár éves termelése a kezdetektől eltelt 110 év során 336 járműről 1 millió fölé növekedett. Alapítását követően a Laurin & Klement mindössze néhány év alatt az Osztrák–Magyar Monarchia vezető járműgyártójává nőtte ki magát.