Walter Autó Sopron Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Helyzetjelentés három hónap után: az Audi lendülete erős volt 2021. első negyedévében
2021.05.29.
Újdonság az Audiról

Helyzetjelentés három hónap után: az Audi lendülete erős volt 2021. első negyedévében

- Az árbevétel elérte a 14,1 milliárd eurót, a működési eredmény 1,4 milliárd euróra adódott, a bevételarányos profitráta 10 százalék volt, az adózás előtti eredmény pedig elérte az 1,7 milliárd eurót- Részben a különleges tételeknek köszönhető erős teljesítmény: a nettó pénzforgalom elérte a 3,1 milliárd eurót- 2021. első negyedévét a különösen erős kereslet, az ár és modellmix pozitív hatása illetve a nyersanyagellátásnál tapasztalt pozitív értékelési hatás jellemezte- Az Audi felgyorsítja az elektromos mobilitást: bemutatkoznak az Audi e-tron GT és az Audi Q4 e-tron sorozatok- Rittersberger pénzügyi igazgató: „A jövőbe történő befektetések fontos motorjai az átalakulásnak”

Audi helyzetjelentés 2021 Q1

Az Audi Csoport átmentette a tavaly év végi lendületet 2021. első három hónapjára is: a nyitó negyedévben a kiszállítások, az árbevétel és a működési eredmény is jelentősen nőtt az előző, járvánnyal nehezített év eredményeihez képest. A bevételarányos profitráta 10 százalékra adódott. A stabil év végi eredmények után az Audi sikeresen kezdte az új évet, erős teljesítményt mutatva Kína és az Amerikai Egyesült Államok piacain. A következetes beruházási és költségfegyelemnek illetve az előző negyedév hatásainak köszönhetően a nettó pénzforgalom igen magas, 3,1 milliárd eurós szintet ért el, ismét igazolva a négykarikás márka pénzügyi stabilitását. A tisztán elektromos Audi e-tron GT és Audi Q4 e-tron családok modelljeinek februári és áprilisi világpremierjével az Audi jelentősen növelte tempóját a prémium elektromos mobilitási szolgáltatóvá váláshoz vezető úton.

Január és március között a vállalat 462 828 járművet szállított ki (2020. január-március: 352 993 darab) az Audi márka ügyfeleinek, amely 31 százalékkal haladta meg a járvány által nehezített tavalyi év darabszámát. A négykarikás márka így jobban teljesített, mint a teljes autópiac világszinten, amely közel 20 százalékkal bővült. A folyamatos, erős kereslet az ügyfelek részéről azt mutatja, hogy a vállalat jelenlegi termékkínálatával jól pozícionálja magát. Az első három hónapban a prémium autógyártó Audi egyértelmű növekedést ért el a korábbi évhez képest, különösen a Q modellek körében és a felsőkategóriás járművek osztályaiban. Az Audi e-tron modellek kiszállításai 27 százalékkal haladták meg az előző évben regisztrált darabszámot.

Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. Tóth Beatrix PR munkatárs Tel: +36 1 45 15 173 E-mail: [email protected] www.audi-media.hu

Az egyes régiók közötti eltérések látványosak: a kínai piacon a négykarikás márka a vállalat történetének legjobb negyedévét könyvelhette el 207 386 kiszállítással. Az Amerikai Egyesült Államok piacán az Audi szintén a vállalat történetének legjobb évkezdetét produkálta közel 55 000 kiszállítással. A márka ezzel a teljesítménnyel több autót adott át az ügyfeleknek az első negyedévben, mint eddig bármikor előtte. Európában az elhúzódó koronavírus járvány és az ehhez társuló korlátozások hatásainak eredményeképpen, valamint a félvezetők piacán fellépő nehézségek miatt a négykarikás márka kicsivel elmaradt 2021. első negyedévében az előző év teljesítményétől (- 6,1 százalék).

A darabszámokat illető pozitív trend mellett a nyitó negyedév árbevétele elérte a 14 067 millió eurót (2020. január – március: 12 454 millió euró), amely 12,9 százalékkal volt jobb az előző évi eredményhez képest. Az Audi Q7, Audi Q8, Audi e-tron és Audi A6 modellek kiemelkedően sikeresek voltak az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában. Európában az Audi Q3 értékesítési számai kifejezetten kedvező hatással voltak az árbevételre. A Lamborghini márka 509 millió eurós árbevétele szintén felülmúlta az előző év egyébként kiemelkedő értékét (2020. január – március: 483 millió).

A tavalyi évnél jelentősen magasabb működési eredmény

Az év első három hónapjában az Audi Csoport 1 404 millió eurós működési eredményt ért el (2020. január – március: 15 millió euró). A bevételarányos profitráta pedig 10 százalékra emelkedett (2020. január – március: 0,1 százalék). Az figyelemre méltó működési teljesítmény és a nyersanyagellátásnál tapasztalt pozitív értékelési hatás a profit illetve a haszonkulcs előző negyedévhez viszonyított magas szintjében köszön vissza, amely így elérte a 0,7 milliárd eurót. A nyitó negyedévben a jövedelmezőséget olyan kedvező hatások is segítették, mint a megfelelő ár és modellmixből származó előnyök, mint például az értékesítési támogatás jelentős visszaesése.

„Az átalakulás motorja”

„Az elmúlt hónapok egyértelműen megmutatták, mennyire jól sikerült az Audi Csoport pozícionálása. A negyedik negyedév meghatározó lendületét sikerült átmentenünk a 2021-es évre, folytattuk a költségek szabályozott keretek között történő csökkentését és elsőbbséget biztosítottunk a jövő projektjeinek. A Volkswagen Csoport részeként mi az Audinál előnyt kovácsolunk az együttműködésből, amely más prémium gyártónak nem adatik meg. Jó példa erre az új, tisztán elektromos Audi Q4 e-tron, amely a konszern által használt moduláris elektromos (MEB) platformra épül.” – nyilatkozta Jürgen Rittersberger, aki 2021. április 1-jétől az Audi pénzügyi igazgatói posztját tölti be. „Csakúgy, mint korábban, most is arra koncentrálunk, hogy a jövőt szem előtt tartva biztosítsuk és erősítsük pénzügyi alapunkat. Csak így mozdíthatjuk elő innovációs céljainkat és a hálózatba kapcsolt, fenntartható prémium mobilitási szolgáltatóvá történő átalakulásunkat. Éppen ezért befektetéseink fontos motorjai az átalakulásnak.”

Az első negyedév fő témája az elektromobilitási terv (e-roadmap) volt: az Audi e-tron GT sorozat februári és az Audi Q4 e-tron sorozat április közepi világpremierjével az Audi növelte a kínálatában elérhető, tisztán elektromos modellek számát. Az elektromos

portfólió így négy további modellel bővült, megérkezett az e-tron GT quattro1, az RS e-tron GT2, a Q4 e-tron és a Q4 Sportback e-tron. Az Audi Q4 e-tron sorozattal a vállalat most először jelentkezett elektromos autóval a kompakt szegmensben. A Q4 e-tron – amellett, hogy a Volkswagen zwickaui, több márkát gyártó üzemében készül – szintén a Volkswagen Csoport moduláris elektromos platformjára (MEB) épül. Ez valóban sokoldalú és jól variálható alapot jelent számos elektromos modell számára, a Q4 e-tron modellnél történő alkalmazásával pedig az Audi a Volkswagen Csoporton belüli magas szintű együttműködést is igénybe veszi.

Az első negyedévet illetően az Audi Csoport 1 689 millió eurós adózás előtti eredményt regisztrált (2020. január – március: 545 millió euró). A pénzügyi eredmény 285 millió euróra csökkent (2020. január – március: 530 millió euró). A korábbi évvel összevetve jelentkező visszaesés mögött az Audi Electronics Venture GmbH Volkswagen Csoporton belül történő értékesítése áll, amely 2020. első negyedévében pozitívan járult hozzá a pénzügyi eredményekhez. Ez a korábbi Audi leányvállalat jelenti a Volkswagen Csoport szoftverrészlegének alapját, amely már egy új márkanév (CARIAD) alatt működik. Ezt ellensúlyozandó a márka erőteljes kínai teljesítménye pozitívan befolyásolta a pénzügyi eredményt.

Magas nettó pénzforgalom

Az első negyedévben a nettó pénzforgalom elérte a 3 085 millió eurót (2020. január – március: 952 millió euró), igazolva az Audi Csoport nagyfokú önfinanszírozási képességét. A stabil jövedelmezőség és a folyamatos beruházási fegyelem mellett a négykarikás márkát előnyösen érintették a magas kiszállítási számot hozó negyedik negyedév késleltetett hatásai. Decemberben kifejezetten magas szintet értek el a kiszállítások, amely azt jelentette, hogy néhány beérkező befizetés áttolódott 2021. első negyedévére.

A vállalat továbbra is óvatosan optimista az elkövetkező hónapokkal kapcsolatban. A koronavírus járvány hatásai mellett a félvezetők beszállítása továbbra is akadozik. Ennek ellenére az előrejelzések változatlanok: a teljes 2021-es évre az Audi Csoport a tavalyi év eredményeinél jelentősen jobb értékeket vár a kiszállítás és az árbevétel tekintetében. A vállalat arra számít, hogy a bevételarányos profitráta 7 és 9 százalék között adódik. A nettó pénzforgalom tekintetében az Audi Csoport 3,5 és 4,5 milliárd euró közötti összeget vár.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.