Walter Autó Sopron Hírek

Tapasztalja meg a tiszta barcelonai szabadság érzését. Ez a SEAT. Fedezze fel a sokszínű modelljeinket és találja meg álmai SEAT modelljét.

  1. Hírek
  2. A SEAT S.A. folytatja növekedését, és minden idők legjobb első negyedéves pénzügyi eredményét érte el
2024.05.22.
Újdonság a SEAT-tól

A SEAT S.A. folytatja növekedését, és minden idők legjobb első negyedéves pénzügyi eredményét érte el

A vállalat 226 millió eurós működési eredményt ért el, mely 57%-kal több, mint 2023 januárja és márciusa között – a bővülés a volumennövekedésnek és a hatékonyságnövelésnek köszönhető.§ A cég árbevétele meghaladta a 3,8 milliárd eurót, ami 6,8%-os növekedést jelent.§ Az árbevétel-arányos működési nyereség 4,0%-ról 5,9%-ra nőtt.§ A CUPRA ismét rekordot döntött: 56 600 kiszállított járművel története legjobb első negyedévét teljesítette (+21,4%).§ A SEAT márka a 81 900 kiszállított járművel megerősítette jelenlétét – ez 4,3%-os növekedést jelent.§ A SEAT S.A. összes kiszállított darabszáma 10,6%-kal 138 600 járműre nőtt.

SEAT- CUPRA logo


Martorell, 2024.05.23.- A SEAT S.A. erősen kezdte a 2024-es évet, hiszen január és március között rekordszintű eredményeket ért el a CUPRA és a SEAT márkák volumennövekedésének köszönhetően, a hatékonyság javulása mellett. A vállalat az év első negyedévében 226 millió eurós rekord működési eredményt ért el (2023 első negyedévében: 144 millió euró, +57,0%), és 5,9%-ra növelte árbevétel-arányos működési nyereségét (ez 1,9 százalékpontos növekedést jelent az előző év január-március közötti időszakához képest). A SEAT S.A. árbevétele elérte a 3,803 milliárd eurót, ami szintén rekord a vállalat első negyedévre vonatkozó adataiban, és 6,8%-os növekedés az előző évhez képest (3,562 milliárd euró).

„Minden idők legjobb első negyedéves eredményét értük el, ami nagyon pozitív hír, tekintve a nagy kihívást jelentő külső környezetet és a versenytársak 2024-es teljesítményét” – mondta Wayne Griffiths, a SEAT és a CUPRA vezérigazgatója. „Miközben a SEAT S.A. tovább halad az átalakulás útján, keményen dolgozunk azon, hogy még jobb működési eredményt és árbevétel-arányos nyereséget érjünk el. Két márkánk, a SEAT és a CUPRA továbbra is erős, kiszállításaik növekednek, hozzájárulva ahhoz a célunkhoz, hogy még fenntarthatóbb és nyereségesebb vállalattá váljunk” – folytatta Griffiths.

„A 2024-es év első három hónapjában elért eredményeink méltó folytatását jelentik az előző évi kitűnő teljesítményünknek. A globális gazdasági környezet azonban megköveteli, hogy még világosabban összpontosítsunk stratégiai prioritásainkra. A bevételek kezelése és a hatékonyság javítása kulcsfontosságú lesz céljaink eléréséhez, emellett vonzó modellkínálatunkon is dolgoznunk kell” - mondta David Powels, a SEAT S.A. pénzügyi és informatikai alelnöke.

A kiszállítások kedvező alakulása javította a pénzügyi eredményeket

A SEAT S.A. pénzügyi eredményeinek folyamatos javulása elsősorban a kiszállított volumen folyamatos növekedésének köszönhető. Január és március között a vállalat globális kiszállításai 10,6%-kal, 138 600 járműre nőttek (2023 azonos időszakában ez 125 200 jármű volt), ami hozzájárult ahhoz, hogy mindkét márka piaci részesedése Nyugat-Európában 3,5%-ról 3,8%-ra emelkedjen 2024 első negyedévében.

A SEAT S.A. változatos villamosított járműportfóliója lehetővé tette a vállalat számára, hogy hálózatról tölthető hibrid járműveinek eladásait összesen 12 300 darabra növelje, ami 122,3%-os bővülést jelent 2023 azonos időszakához képest (5 600).

A CUPRA eredményei fellendítették a vállalat eladásait, amely újabb rekordokat megdöntve története legjobb első negyedévét produkálta. A márka az év első három hónapjában 56 600 járművet szállított ki, 21,4%-kal többet, mint 2023 azonos időszakában (46 600), és márciusban minden idők legmagasabb havi értékesítési eredményét érte el 23 800 kiszállított járművel. A CUPRA 2018-as létrehozása óta közel 600 000 járművet értékesített.

A CUPRA Formentor, a márka legnépszerűbb modellje, megerősítette az Európa legkelendőbb kompakt szabadidóautójaként megszerzett helyzetét: január és március között 28 900 darabot szállítottak ki belőle, 3,5%-kal többet, mint 2023 azonos időszakában. A CUPRA Leon család iránt ugyancsak nagy volt a kereslet: 15 900 kiszállított járművel (+107,0%) ez a modellcsalád is fellendítette a CUPRA eladásait. Április végén mutatták be mindkét modell új változatát azzal a céllal, hogy továbbra is a márka globális növekedésének hajtóereje legyenek. Az új modellek pedig hamarosan a magyar piacon is megjelennek. A CUPRA három fő piaca az első negyedévben Németország (18 900; +42,2%), az Egyesült Királyság (6900; +31,7%) és Spanyolország (5300; +3,2%) volt.

A SEAT márka mögött álló erő alapvető fontosságú volt a vállalat általános növekedése szempontjából. A vonzó járműportfólió, a teljes gyártási kapacitáshoz való visszatérés és a SEAT járművek iránti nagy kereslet együttesen a kiszállítások növekedését eredményezte, amely elérte a 81 900 darabot, ami 4,3%-os növekedést jelent 2023 azonos időszakához képest (78 600 darab).

A márka eladásait nemzetközi szinten az ikonikus SEAT Ibiza vezeti: a 40 éves jubileumát idén ünneplő modellből január és március között 25 700 darabot szállítottak ki (+8,5%). A márka fő piacai ebben az időszakban Spanyolország (17 400; -3,3%), Németország (15 300; +24,1%) és az Egyesült Királyság (11 200; +14,6%) voltak.

A SEAT S.A. az egyetlen olyan vállalat, amely Spanyolországban tervezi, fejleszti, gyártja és értékesíti a személygépkocsikat. A Volkswagen Csoport tagjaként a multinacionális vállalat székhelye Martorell (Barcelona), járműveit CUPRA és SEAT márkanéven értékesíti.

A SEAT S.A. az autók 80%-át exportálja és több mint 70 országban van jelen. A vállalat több mint 14 000 szakembert foglalkoztat, és három gyártóközponttal rendelkezik Martorell, El Prat de Llobregat és Barcelona területén, ahol a SEAT Ibiza, SEAT Arona, Leon család és a CUPRA Formentor készül. A SEAT S.A. a CUPRA Bornt Németországban gyártja, az Ateca modellcsalád pedig a Cseh Köztársaságban készül.

A vállalat vezető szerepet játszik abban, hogy Spanyolország Európa elektromosjármű-gyártó központjává váljon. A jövő útja: a Fast Forward projekt keretében a SEAT S.A., a Volkswagen Csoport, a PowerCo és partnereik 10 milliárd eurót fektetnek be az ország villamosításába.

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

Érdeklődöm a weboldalakról származó tartalom iránt
checkbox_default
checkbox_default
checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.